Fogaskerék, radiál, axiál, lapátos szivattyúk

A következő cikkünkben a fogaskerekes, radiális, axiális és lapátos szivattyúk működéséről tudtad meg többet.

A hidraulikus rendszerek a mai napig népszerűek, hiszen a technológia felhasználási lehetőségei sokoldalúak. Éppen ezért a szivattyúk működését is meghatározza ez az elv, hiszen a leggyakrabban hidraulikus szivattyúkat használunk. De tudjuk-e, hogy milyen típusok léteznek, és mik a gyenge pontjaik? Hogyan működnek pontosan, mely feladatra, környezetre milyen kialakítású hidraulikus szivattyú a leghatékonyabb választás?

Ismerjük meg a hidraulika szivattyúk fajtáit és működési elveiket.

A hidraulika szivattyú fajtái és működése

Többféle hidraulika szivattyú létezik. Az egyik típus például az egyszerű és gazdaságos fogaskerekes szivattyú. Ez a fajta szivattyú a legelterjedtebb a hidraulikus megoldások között. Ennek az az oka, hogy mérete és tömege szempontjából is kicsi, ezért könnyen kezelhető, könnyen mozdítható típus. Működési elve is igen egyszerű, a fogaskerekek szétgördülésekor keletkezik vákuum a szívótérben, ezt a teret tölti ki a vákuumfolyadék, amely általában hidraulika olaj, és a fogaskerekek fordulásakor ez az olaj kerül át a nyomótérbe. A fogaskerekes szivattyúnak jó a nyomásterhelhetősége, ezért is kifejezetten hatékony ez a fajta megoldás.

A radiáldugattyús szivattyú működési elve egy kicsit más, mint a fogaskerekes hidraulikus szivattyúé. A radiáldugattyús szivattyú esetében az energiaátalakításhoz szükséges térfogatváltozást a fogaskerekekkel szemben itt a dugattyúk hozzák létre, amikor elmozdulnak a furatban. A radiáldugattyús szivattyú a nevét is innen kapta, emellett azt is jelzi az elnevezés, hogy a dugattyúk elrendezése sugárirányú. A dugattyúkat az excenter gyűrű mozgatja, előidézve ezzel a folyadékszállításhoz szükséges térfogatváltozást. A gyűrű és a dugattyúk közötti kapcsolatot rugók szokták biztosítani a radiáldugattyús kialakítású szivattyú esetében.

Radiáldugattyús szivattyú

(radiáldugattyús szivattyú)

 

Termék vásárlása: https://keraprogress.hu/radial-hidraulika-szivattyuk

Az axiáldugattyús szivattyú esetében a dugattyúk egy hengerben helyezkednek el. Az axiáldugattyús szivattyú lehet állandó munkatérfogatú, de változtatható munkatérfogatú is. Megkülönböztetünk még ferdetengelyes axiáldugattyús szivattyút és ferdetengelyes axiáldugattyús szivattyút, és ferdetárcsás, illetve vezérlőtárcsás kialakításút is. A fogaskerekes szivattyú után ez a fajta szivattyú a legnagyobb mértékben alkalmazott szivattyúberendezés.

Axiáldugattyús szivattyú

(axiáldugattyús szivattyú)

 

Termék vásárlása: https://keraprogress.hu/axial-hidraulika-szivattyuk

csavarorsós szivattyú esetében a fogak többszörösen felcsavarodnak a palástra. A csavarorsós szivattyúra jellemző, hogy a folyadékszállítása egyenletes. Emellett még fontos megjegyezni erről a szivattyú típusról, hogy jellemzően alacsony zajszintje határozza meg legfőképpen alkalmazási területét.

A lapátos szivattyú állórész-gyűrűből és a tengellyel együtt forgó, lapátokkal rendelkező forgórészből áll. A kiszorított térfogatot egyszerre fogják közre ezek az elemek. Ennek a szivattyúnak az átlagosnál kisebb hatásfoka, de egyenletesebb a folyadékszállítása, és a zajszintje.

Lapátos szivattyú

(lapátos szivattyú)

Termék vásárlása: https://keraprogress.hu/lapatos-hidraulika-szivattyuk

Hidraulika szivattyú hibái

Mi vezethet a hidraulikus szivattyú meghibásodásához? A szivattyúk hibái a legtöbb esetben az olaj rossz kezelésének köszönhetőek. Például a rosszul felmért és elvégzett olajcsere, vagy éppen rossz olaj választása a gépbe, amelynek köszönhetően annak működése és élettartama is elmarad majd az elvárttól.

A szivattyú megfelelő karbantartásához annak működési jellemzőinek figyelembevételével és a gyártó előírásának betartásával válasszunk olajat.

A hidraulikus szivattyú javítása sokszor nehéz feladat, éppen ezért fontos odafigyelni annak karbantartására. Ezért például az olaj minősége és megfelelő használata mellett legyünk tekintettel a megfelelő üzemeltetési hőmérsékletre, hiszen 60 Celsius fok felett könnyen túlmelegszik a rendszer. Emellett persze a szivattyú rendszeres általános ellenőrzése is fontos.

Hidraulika szivattyú javítása

Néhány tipikus tünet és a hátterében álló tipikus hiba ismertetésével könnyebb lesz a hidraulika szivattyú javítása. Hogyan javítsuk meg, mi a megoldás? Nézzük.

Ha a szivattyú könnyen melegszik túl, akkor általában levegő van a rendszerben, vagy alacsony a hidraulika szivattyú olajszintje. A javítás során ennek értelmében vagy légteleníteni kell a szivattyút, vagy be kell állítanunk az olajszintet.

Ha viszont szivárog a szivattyúból az olaj, akkor valamit cserélnünk kell. Fogaskerék szivattyúk esetében az egész szivattyút, a ház kopása miatt ugyanis a legtöbb nem javítható szakszerűen. A magasabb árú dugattyús szivattyúknál érdemes akár a dugattyúkat, a dugattyúházakkal, vezérlő tárcsával, stb. együtt is cserélni, sokszor így is az új hidraulika szivattyú árának harmadáért-feléért lehet felújított hidraulika szivattyúnk. A szakszerű javítás alapfeltétele hidraulikus szivattyú tömítésgarnitúrájának cseréje is.

Ha melegen lelassul a gép teljesítménye, akkor általában a szivattyú kopott. A felmelegedett olaj “vékonyabb”, azaz sűrűsége csökken és elveszítjük a nyomás egy részét a kopott alkatrészek között elszökő olaj miatt.

Amikor a szivattyú morgó hangot ad ki, akkor szintén felmerülhet, hogy levegős a rendszer, de az is lehet, hogy valamelyik alkatrész eltörött. A szivattyú szétszerelésekor láthatjuk meg és cserélhetjük ki a törött alkatrészt, ha a levegő problémáját már kizártuk.