A kotrógép sokoldalú és fontos gép az építőiparban, és manapság az új, intelligens eszközökkel és munkaspecifikus tartozékokkal a kotrógépek által végzett munkák köre folyamatosan bővül. De bárhogyan is fejlődnek a kotrógépek, számos alapvető alkatrésze ugyanaz marad - véglehajtások és menetelő motorok a kotrógép mozgatásához és pozícionálásához; hengerek a bot a gém vezérléséhez; lánctalpak vagy kerekek, rugók és lánckerekek, szelepek és kanalak; és a középpontjában egy fordító motor, amely lehetővé teszi, hogy a gép el tudja fordítani a házat és a tartozékokat. 

Valójában a forgatás képessége az egyik fő tulajdonság, amely megkülönbözteti a kotrógépet más ásógépektől. Ha valaha is kíváncsi volt arra, hogy pontosan mi is az a fordító motor és hogyan működik, akkor ez a cikk az Ön számára készült!

Mi a fordító motor egy kotrógépen?

A toronyfordító motor a kotrógép hidraulikus hajtású alkatrésze. Egy hidraulikus motorból áll (mely lehet orbit, vagy axiáldugattyús), amely egy hajtóműhöz van csatlakoztatva, ez legalább egy, de gyakrabban több bolygókerekes nyomaték hajtóműből áll.

A fordítómotor bolygóműveit úgy tervezték, hogy a forgási erőt nyomatékká alakítsák, és ezt az erőt a fordító motor aljából kinyúló fogaskerékkel adják le.

A fordító motor egy fogaskeréknél köti össze a kotrógép felső és alsó alkatrészeit, amely kölcsönhatásba lép egy nagy, álló fogaskerékkel, amely többféle néven ismert, többek között: lengőmű, forgómű, forgócsapágy, gyűrűs fogaskerék, gyűrűscsapágy vagy forgócsapágy.

Fordító motor animáció

A kotrógépen hol található a fordító motor?

A fordító motor a kotrógép közepén helyezkedik el, és elválasztja a kotrógép felső, forgó részeit a kotrógép alsó, közlekedő részeitől. A lengőhajtás lehetővé teszi, hogy a gép felső részei 360 fokban elforduljanak a középtengelye körül.

A fordító motor nélkül a kotrógép háza és tartozékai a lánctalpakhoz képest rögzítettek és mozdulatlanok lennének, és a kezelőnek az egész gépet át kellene helyeznie, hogy megváltoztassa a kotrógép ásószerszámainak helyzetét - ami jelentősen csökkenti a kotrógép egyedülálló előnyeit a munkaterületen.

Hogyan működik egy fordító motor?

A fordító motor lényege (egyszerűen fogalmazva) az, hogy lehetővé teszi a kotrógép felső alkatrészeinek mozgását, de az általános kialakításnak azt is biztosítania kell, hogy a forgó mozgás egyenletes legyen, meghatározott irányelvek szerint működjön, és a kezelő által finoman irányítható legyen.

A fordító motor belső hidraulikus alkatrészei és kialakítása számos szelepet, nyílást és csapágyat alkalmaz, hogy a kezelő szabályozhassa a motor sebességét és irányát, miközben biztonsági intézkedéseket is tartalmaz a gép károsodásának megelőzésére. Mivel a gép mozgatott alkatrészei robosztusak és gyakran terhelve vannak, a fordító motort úgy kell megtervezni, hogy tűrje a lendületváltozásokat és az egyenetlen talajon való működést.

A fordító motoron belüli hidraulikus nyílások nyitásával és zárásával (a fülkében lévő joystickon keresztül) a kezelő képes a belső alkatrészek sebességét és irányát, és ezáltal a kotrógép összes felső részének mozgását és helyzetét szabályozni. 

A fordító motor alján egy fogaskerék fogai kapcsolódnak a kotrógép karosszériájában lévő fogaskoszorú fogaihoz - ahogy a fogaskerék forog, a kotrógép felső alkatrészei a statikus lengőhajtómű belseje körül forognak.

Hogyan kell működtetni egy fordító motort?

A kotrógépek egyedi kialakítása miatt a kotrógép fülkéjében lévő kezelőfelület bonyolult és összetett. A menetelő motor egy új vezérlési tengelyt vezet be a gépbe, és ezzel együtt egy további bemeneti rendszert. A gép vezetőfülkéjében pedálok és fogantyúk vannak a futómű vezérlésére, valamint két joystick a gém, a vödör és a gép forgószerkezetének vezérlésére - egy sor intelligens vezérlőelemmel, képernyővel és technikai berendezéssel együtt.

Egy szakértő kotrógépkezelő képes kombinálni a kotró összes alkatrészének műveleteit, hogy bonyolult és részletes mozgásokat hajtson végre, és szakértő módon bánjon környezetével. Megfelelő kezekben a kotrógép forgómechanizmusa segít gyors és precíz munkát végezni a legkülönbözőbb munkák esetén is.

Milyen részei vannak a fordító motornak?

Fordító motor
A fordító motor felső része egy hidraulikus motor, amely számos szelepből, nyílásból és csapágyból áll, amelyek szabályozzák, hogyan és mikor áramoljon olaj, és hajtja a csatlakoztatott sebességváltót. A motoron belüli biztonsági mechanizmusoknak figyelembe kell vennie a gépből érkező visszajelzéseket, és úgy kell kialakítani, hogy intenzív nyomás alatt is működjön.

Áttételmű
Az áttételmű több bolygóműves fogaskerékrendszerből áll, amelyek mindegyikét úgy tervezték, hogy a nagy sebességű bemeneti energiát alacsonyabb sebességű, nagy nyomatékú kimeneti teljesítményre alakítsák át. A nagy nyomatékú teljesítmény szükséges ahhoz, hogy a ház súlyát bármilyen terheléssel együtt lengesse, és biztosítsa a gördülékeny mozgást, valamint a gép megfelelő teljesítményét a munkában.

Bolygómű
A bolygómű-rendszerek több bolygóműből állnak, amelyek egy központi kerék körül forognak. A fogaskerék-áttételezés révén a teljesítményt nagy nyomatékú kimeneti teljesítményre váltják át.

Főtengely
A fogaskeréktengely a fordító motor aljából nyúlik ki, és közvetlenül a kotrógép karosszériájában lévő lengőkerékkel van kölcsönhatásban. A fogaskerék fogainak és a fogaskoszorú fogainak kölcsönhatása forgatja a lengőmotort, és ezáltal forgatja a kotrógép házát.

Fogaskoszorú
Bár nem része a fordító motornak, a fogaskoszorú a kotrógép futóművéhez rögzített alkatrész, amelybe illeszkedik a fordító motor, irányítja annak útját és mozgatja a házat.

Bár a fordító motorok és az exkavátorok elég összetett témák, remélhetőleg ez a rövid cikk segített feltárni a fordító motorok alapjait és funkcióit.