A hidraulikus szivattyúk számtalan különböző típusú alkalmazásban nélkülözhetetlenek. Sok esetben elvárás, hogy éjjel-nappal működjenek és ne akassza meg a termelést semmilyen leállás.

A hidraulikaszivattyúk meghibásodásának számos különböző belső és külső oka van, és ha megértjük, hogy melyek ezek, akkor a jövőben megelőzhetjük a problémákat.

A rossz karbantartás, a szélsőséges üzemi körülmények és más alkatrészekkel kapcsolatos problémák mind hozzájárulhatnak a meghibásodáshoz, viszont mind megelőzhetőek gondos tervezéssel és ellenőrzésekkel.

Hogyan állapíthatja meg, hogy a szivattyú meghibásodott vagy hamarosan meg fog hibásodni?

Axiáldugattyús hidraulika szivattyú

Ideális esetben még a teljes meghibásodás előtt felfedezi, hogy a szivattyúval probléma van. Ha korábban azonosítja a problémákat, több ideje marad a válaszlépések megtervezésére, ahelyett, hogy a váratlan leálláskor a termelés megállna. A kisebb javítások akár a rendszeres karbantartási ütemtervbe is beilleszthetők, ami nem jelent további állásidőt.

hangos zajok a hidraulikus szivattyú meghibásodásának egyik legkomolyabb jelzői. Míg a szivattyúk a rendszeres működés során üzemszerű hanggal dolgoznak, a különböző hibák hangos kopogást vagy csörömpölést okozhatnak.

Ha ezeket a zajokat kezdi hallani a szivattyúból, valószínűleg a meghibásodás már a küszöbön áll.

Tekintse úgy, hogy a szivattyú segítségért kiált!

A hőmérséklet egy másik kulcsfontosságú tényező, amelyre a hidraulikus szivattyúk esetében figyelni kell. A legtöbb hidraulikus rendszer legfeljebb 180 Fahrenheit- vagy 82 Celsius-fokos hőmérsékleten való működést javasol, és az ennél magasabbra emelkedő hőmérséklet egyértelműen jelzi, hogy valami nincs rendben.

Lehet, hogy csak egy cserére szoruló szűrő ellenállása, de a nagy meleg minden esetben gyorsan és tartósan károsíthatja a szivattyút.

Végül a legegyértelműbb jele annak, hogy valami nincs rendben, maga a rendszer teljesítménye lesz. Ha a rendszer lassan működik, az valószínűleg belső szivárgás vagy más probléma miatt van.

A rendszer részlegesen sérült szivattyúval történő további használata csak felgyorsítja a hidraulikaszivattyú teljes meghibásodását, ezért a legjobb, ha ezeket a problémákat azonnal kezeli, amint bármilyen jelet észlel.

A szivattyú meghibásodásának leggyakoribb okai

Sok különböző tényező vezethet a hidraulikus szivattyú meghibásodásához. Nem számít, hogy mi a konkrét ok, fontos megjegyezni, hogy a szivattyú alkatrészei valószínűleg nem ok nélkül törtek el. A szivattyú meghibásodása annak a jele, hogy valahol a rendszerben valami nem stimmel, és ennek hatása végül a szivattyú meghibásodásához vezet.

Vezérlőtárcsa kopás

Szennyeződés

 A levegő- és vízszennyezés a hidraulikaszivattyú meghibásodásának fő okai. A levegőszennyezés tekintetében a kavitáció/olaj habosodás és a levegőztetés miatt is aggódnia kell.

A kavitáció a szivattyúból érkező hangos csörömpölő hangok valószínű oka. Az olajban oldott gázok a nyomáskülönbségekre úgy reagálhatnak, hogy kijönnek az olajból, majd a nagy nyomás hatására összeomlanak.

Ez az összenyomás hangos csörömpölést és lökéshullámot generál, amely hosszú távon komoly károkat okozhat a szivattyúban és más alkatrészekben.

A levegőztetésnek hasonló hatásai lehetnek. Ez a probléma akkor jelentkezik, amikor külső levegő kerül a hidraulika rendszerbe szivárgásokon, laza csatlakozásokon vagy más problémás helyeken keresztül. Ez általában sokkal enyhébb kopogást okoz, de még mindig olyan károkat okoz, amelyek végül a hidraulikaszivattyú meghibásodásához vezetnek.

Az olajban lévő víz egy másik jelentős probléma lehet, különösen, ha hagyják, hogy megfagyjon. Ezt a problémát sokkal nehezebb lehet azonosítani, mivel nem fog azonosítható hangokat kiadni.

Maga a hidraulikaolaj kinézete is utalhat a vízszennyeződésre, mivel a szokásosnál zavarosabbnak és kevésbé tisztának tűnik. A vízszennyezés elhasználja a hidraulikus alkatrészeket, és idővel oxidációt is okozhat!

Működési feltételek

Számos technológiai és környezeti tényező befolyásolhatja a hidraulikafolyadék hőmérsékletét és egyéb tulajdonságait, ami a hidraulikaszivattyú meghibásodásához vezethet. Ha a szivattyúk túl forrón működnek, a folyadék hígabbá válik, és hajlamosabb a szivárgásra. A hő hatására a folyadék kenési képessége is csökken, ami kopáshoz és további problémákhoz vezet.

A jelentős hidraulika olaj melegedes a hidraulikafolyadék oxidációjához vezethet, ami miatt a folyadék sűrűbbé válik. Ez a sűrűsödés korlátozhatja a hidraulikus rendszeren keresztül történő áramlást, ami tovább csökkenti a hőelvezetést, és potenciálisan még súlyosabb túlmelegedést okozhat.

Az alacsony hőmérsékletek is okozhatnak problémákat. A hidraulikafolyadék csak akkor tud hatékonyan áramlani, ha megközelíti az üzemi hőmérsékletet. A szivattyú meghibásodását okozhatja a terhelés növelése az üzemi hőmérséklet elérése előtt, ami alacsonyabb környezeti hőmérséklet esetén gyakoribb.

Telepítési és karbantartási hibák

Számos különböző hiba vezethet a hidraulikaszivattyú idő előtti vagy akár azonnali meghibásodásához. Egy hibás beépítés azonnali és katasztrofális károkat okozhat a rendszerben, vagy olyan fokozatos kopást, amelyet csak évek múlva fedeznek fel. A rosszul illesztett csövek és nem megfelelő szivattyúalkatrészek hozzájárulhatnak a szivárgásokhoz.

A különböző alkatrészek helytelen kombinációja is okozhat hidraulikaszivattyú meghibásodást. Előfordulhat, hogy egy motornak a szivattyúhoz képest túl nagy a meghajtási sebessége, vagy a különböző típusú vezérlőberendezések nem kompatibilisek. Ezek a problémák minden esetben fokozott kopáshoz vagy akár azonnali meghibásodáshoz vezethetnek.

A hatékony karbantartás elmulasztása szintén idő előtti meghibásodáshoz vezet. Ha nem tartják be a megfelelő karbantartási ütemtervet, túlzott kopás alakulhat ki. Ez a kockázat mind a szivattyúra, mind a rendszer egyéb alkatrészeire igaz, amelyek nem megfelelő karbantartás esetén hatással lehetnek a szivattyúra.

A problémát kiváltó okok kezelése segít megelőzni a szivattyú későbbi meghibásodást

A4VG javítókészlet

Még ha a hidraulikus szivattyút ki is cserélik vagy megjavítják, a probléma valószínűleg újra jelentkezik, ha a kiváltó okot nem azonosítják és nem oldják meg. Ez a diagnosztika a teljes rendszer értékelését jelentheti, hogy kiderüljön, mi romlott el. Lehetnek más alkatrészek is, amelyek lehetővé teszik a folyadékszivárgást vagy a levegő és a víz bejutását a rendszerbe.

A rendszerben is lehetnek olyan problémák, amelyek túlnyomáshoz vezetnek. Ahogy a szivattyú terhelése növekszik, a szivattyú hajlamos a túlmelegedésre, szivárgásokra és általában véve a kopás növekedésére.

A túlterhelésért más alkatrészek is felelősek lehetnek, és az ok azonosítása kulcsfontosságú a hatékony megoldás végrehajtásához.

A hidraulikaszivattyú jövőbeli meghibásodásának megelőzése érdekében gondoskodnia kell arról, hogy a rendszer minden vonatkozó előírást betartson. Az előírásokon kívüli üzemeltetés a szivattyú és más alkatrészek károsodását okozhatja, ami végül a hidraulikaszivattyú meghibásodásához vezethet.

A tervezett karbantartás betartása szintén alapvető fontosságú, és segíthet a problémák azonosításában, mielőtt azok szivattyúproblémákhoz vezetnének.

A szivattyú meghibásodása után a teljes rendszer szakszerű ellenőrzése indokolt lehet. Ennek az elővigyázatossági intézkedésnek a mellőzése rövidesen újabb meghibásodáshoz, vagy a hidraulikus rendszerek még nagyobb mértékű károsodásához vezethet.

Sok hidraulikus alkatrész viszonylag gyorsan és olcsón cserélhető, és a szükséges javítások elkerülése csak komoly problémákhoz vezethet a későbbiekben.

A hidraulika szivattyú meghibásodásának minden szempontjának figyelembe vétele

Ön minden nap számít a hidraulikus rendszerek kifogástalan működésére és nem engedheti meg magának, hogy a hidraulikus szivattyú meghibásodása miatt leálljon a termelés. Legyen a probléma levegő- vagy vízszennyezés, túlmelegedés, túlnyomás, emberi hiba vagy bármi más, a végeredmény ugyanaz lesz:  a szivattyú leáll.

A hidraulikus berendezésen belül minden alkatrész hatással van a teljes rendszerre. A hidraulikaszivattyú meghibásodása további problémákat jelezhet a rendszer más részeivel kapcsolatban.

Ha egy hidraulikus szakember pontosan megvizsgálja, mi a valódi ok, az segíthet megelőzni a további meghibásodásokat a jövőben.

Amikor a rendszerében szivattyúhiba lép fel, a legjobb, ha megbízható szakemberekhez fordul a csere vagy javítás érdekében, hogy az újra működő és üzembiztos legyen.

Nálunk egy tapasztalt csapat gondoskodik arról, hogy a rendszerhez a megfelelő szivattyú kerüljön, hogy a beüzemelés biztonságosan és megbízhatóan történjen. Ehhez a hidraulika rendszerismeret, valamint a típusismeret is elengedhetetlen. 

 

Vegyünk például egy 2008-2016-ig gyártott Komatsu PC210LC8 főszivattyút.

Csodás 170 kg súlyú darab. A Komatsu saját fejlesztése, mely vezérlését alacsony nyomású kör biztosítja. A szivattyú két axiáldugattyús ikerből áll, egyikük a menetelést, a másik a funkciókat, valamint a torony fordítást látják el magasnyomással, illetve amennyiben szükséges, még egymásnak is be tudnak segíteni ha épp több literre van szükség. Az olajköröket a gép vezérlőtömbjei irányítják.

Meglehetősen bonyolult rendszer, kissebb rendszerek együttese, igy a hibák kiszűrése csak szakosodott szerelőnek javasolt. 

Mi lehet az oka annak, ha azt tapasztalja a gépkezelő, hogy elkezd fulladni a motor munkavégzés közben?

Szivattyú hiba? A vezérlés? Vagy a motor nem tud elég teljesítményt leadni?

Először is : -Mit tapasztalt, vagy hallott a hibát megelőzően?

A cikk hamarosan folytatódik. ????