A4VG szivattyú és egyéb, népszerű szivattyúk javítása számít cégünk fontos tevékanységének. Következő cikkünkben az axiáldugattyús szivattyúk javításának lépéseit, fontosabb tudnivalóit foglaljuk össze. Leggyakrabban előforduló gyártók: Bosch Rexroth (Brueninghaus),  Eaton Vickers, Kawasaki, Parker, Linde, Danfoss, Liebherr, és szintén dugattyús, igaz radiál a MOOG.

Bosch Rexroth A4VG hidraulikus szivattyú

(az A4VG szivattyú)

Az A4VG szivattyú beérkezése

A szivattyú kétféleképpen kerülhet be hozzánk. Vagy személyesen ügyfeleink hozzák be a szivattyút, vagy futárt küldünk érte. Minden beérkező szivattyúról munkalapot állítunk ki, egyedi sorszámmal. Ettől kezdve a rendszerünkbe ezen a sorszámon lehet nyomon követni a szivattyú éppen aktuális státuszát. 

A beazonosítás

Mielőtt átveszünk egy szivattyút megbizonyosodik arról, hogy a szivattyúhoz minden felmerülő cserélendő alkatrész hozzáférhető. A munkához csak ezek után fog hozzá. Vannak olyan alkatrészek, melyek esetében semmilyen információ nem érhető el a szivattyúról. Ilyenkor a tulajdonossal történő egyeztetés után a szivattyút megbontjuk, alkatrészeit meghatározzuk, és az esetek nagy részében a szakszerű javítást el tudjuk végezni.

Az A4VG szivattyú javítás első lépései

A szivattyút megbontjuk, tehát óvatosan szétszereljük. Ezt követően elemeit lefényképezzük, melyet javítási ajánlatunkba mellékelünk. Az elemeket alaposan megvizsgáljuk, precízen beméretezzük, az esetleges hibákat keresve. Miután ezzel  végeztünk összegezzük a cserélendő alkatrészeket, a javítási munkadíjat, és a terheléses tesztpad költségét. Ez, valamint a hibákat tartalmazó fényképek alkotják ajánlatunkat, melyben a szerelési időt, valamint egyéb észrevételeinket is leírjuk.

Bosch Rexroth A4VG elemei

(A4VG szivattyú elemei)

Az összeszerelés

A szivattyú házát, megtisztítjuk, az azt igénylő felületeit polírozzuk. Miután ezzel végeztünk a meghatározott elemeket kicseréljük, és minden esetben új tömítéskészlettel végül összeszereljük a szivattyút. Igény szerint a szivattyút a kívánt színre festjük. 

Végül a szivattyút terheléses tesztpadon leteszteljük

A javítás utolsó lépése az ellenőrzés. Ezt hidraulikus szivattyúk esetén tesztpadon lehet megtenni, mely a legfontosabb folyamat a javítás során. Szükség esetén a szivattyút gyári értékekre szabályozzuk, a tesztpadról jegyzőkönyvet állítunk ki, mely tartalmazza a mérési adatokat. Természetesen sok egyéb apró folyamatotis elvégzünk javítás során, melyre későbbi cikkeinben fogunk kitérni. További cikkeket cégünk másik területének weboldalán talál.