A10VO45 axiáldugattyús hidraulika javítása

Rexroth A10VO45 axiáldugattyús szivattyú javítása kapcsán keresete meg cégünket egy szentesi gyümölcstermesztéssel foglalkozó cég. Az alkatrész az egyik munkagépük hajtásáért felelt, melynek teljesítménye erősen visszaesett az elmúlt időszakban, valamint működése hangossá vált. Mivel a gép nem tudta elvégezni a munkagép főnyomásköri értékeit, a cég szerelője leszerelte a szivattyút, mert szakszerűen, műhelykörülmények között javítani nem tudta.

Helyszini javítás

(A10VO hidraulika szivattyú helyszínen nem javítható)

A megkeresés

Telefonon kerestek minket, és elsősorban azt szerették volna megtudni, hogy érdemes-e a szivattyút javítani, vagy célszerűbb lenne megvásárolni egy újat. Nyilvánvalóan ez függ a meghibásodott szerkezet állapotától, hibás alkatrészeinek mennyiségétől. Állapotfelmérés nélkül árajánlatot adni nem lehtséges. Viszont fontos tudnivaló, hogy a gyári új árnál mindig kifizetődőbb és célszerűbb a javítás.

Javítás

Ha fontos önnek a környezetvédelem, javíttassa alkatrászeit!

Az axiáldugattyús szivattyú jellemzői

Az axiáldugattyús szivattyú a fogaskerekes szivattyú után a legnagyobb számban alkalmazott berendezés.
Alkalmazási területük a szerszámgépektől az építőgépeken át, a mezőgazdasági gépek hajtásáig terjed.
Széles körű felhasználásuk oka, hogy üzemi nyomásuk (45 MPa), hatásfokuk kedvező és hosszú élettartamúak.
Meghatározó jellemzőjük, hogy a munkateret alkotó dugattyúk leggyakrabban egy henger, félnyílásszögű kúp palást-felületén helyezkednek el.
A szivattyú és a hidromotor szerkezeti felépítése azonos.
Az axiáldugattyús szivattyú kivitele lehet állandó, vagy változtatható térfogatú. Ez az egyik legnagyobb számban alkalmazott berendezés hidraulikus rendszerekben. Ennek oka, hogy képes nagy nyomás leadására, nem igényel karbantartást, nagy üzembiztonság és élettartam jellemzi abban az esetben, ha a szükséges gyártó által előírt időszerű szervíz – olajcsere ill. szűrők cseréje – be van tartva.

Általában a szivattyúban a hengertömb, a dugattyúk, a vezérlőtárcsa, tömítések, csapágyak használódnak és kophatnak el, amiket szakszerűen lehet cserélni. Ennek köszönhetően a szivattyú ismételten a gyári  teljesítményére képes. Ez fontos az alkatrész javítása kapcsán, ugyanis az új alkatrész ára igencsak magas, viszont javítási költségük a legtöbb esetben az új szivattyú árának mindössze 50 % -a!
Bővebben honlapunkon: https://hidraulikajavitas.hu/axial-dugattyus-szivattyuk-es-motorok/

 

Bosch Rexroth A10VO45 hidraulikus szivattyú

(Rexroth A10VO45)

A szivattyú állapotfelmérése

A telefonbeszélgetés végén abban állapodtunk meg a gép szerelővel, hogy futárunk elhozza Szentesről az alkatrészt. Miután az alkatrész műhelyünkbe került szétszereltük és alkatrészeit megvizsgáltuk. Meghatároztuk a cserélendő elemeket és a munkadíjat. Ajánlatunkat, a szétszerelt szivattyúról készített fényképeket el is küldtük ügyfelünknek.

(A képek magukért beszélnek, törött központosító tárcsa, erősen kopott vezérlőtárcsa.)

Az állapotfelmérés részletes, és benne minden, a gyár által meghatározott mérettatományon kívül eső (cserélendő) alkatrész tételes ismertetése  megtaláható.  Természetes számunkra, hogy a javítás csak a teljes kép ismeretében hagyható jóvá.

Minden ügyfelünk- aki nálunk javíttatott- szembesült ezáltal az okozati összefüggésekkel, ami a hibásodást előidézhette. Így  korrigálhatta és előre tervezheti a jövőbeni műszaki karbantartás részleteit.

A szivattyú ajánlatának tartalma

A belső szerkezeti egységek állapota 

  • Hengertömb
  • Vezérlőtárcsa
  • Csapágyak 
  • A feltöltő szivattyú 
  • Proporcionális szelep – eseti               
  • Minden egyéb kopott alkatrész tételes felsorolása
  • Összeszerelést követően próbapadi terheléses teszteléssel ellenőrizzük az alkatrész megfelelő működését és gyári értékekre beszabályozzuk.

Bosch Rexroth A10VO próbapadon

(A10VO próbapadon)

Az ügymenet lezárása

A javítás 7 munkanapot vett igénybe. Készrejelentést követően a szentesi cég képviselője személyesen vette át a szivattyút Bajza utcai központunkban. Minden Ügyfelünk beépítési javaslatot vehet át digitális ill. nyomtatott formában, ezzel is segítve a felújított szivattyú szakszerű beépítését és hosszútávú használatát.