Hibajelenségek

Egy ügyfelünk egy borászat képviseletében adta le ajánlatkérését a weboldalunkon keresztül.
A Fendt Farmer 309 C típusú traktoron a fogaskerék szivattyú (hidraulika szivattyú) elgyengült az utóbbi időben, különösen, amikor elérte az üzemi hőmérsékletet.

Ügyfelünk több hete kereste már a megoldást. Csak gyári beszállítótól kapott árajánlatot, de sem az ár, sem a szállítási határidő nem volt vonzó számára. A közel 800 000 Ft-os ár és a 6-8 hetes szállítási határidő nem volt számára opció. Ilyen ár mellett úgy gondolta, hogy megpróbálkozik a javíttatással.

Javítás vagy csere?

Dugattyús hidraulika szivattyúk esetében sokszor kiváló ár/érték arányúak a javítások, de a fogaskerék szivattyúk esetében más a helyzet: szakszerűen nem javíthatók. Az ilyenkor bevált megoldást javasoltuk ügyfelünknek. Össze tudunk építeni megadott hidraulika paraméterekkel szimpla, iker és 3-as iker szivattyúkat is. Ahogy a képen is látszik, ez 3-as iker vagy 3 lépcsős hidraulika szivattyú, előtétcsapágyas, erősített kivitel, speciális fenéklappal.

3 tagos fogaskerék szivattyú

(az új és a régi 3 tagos fogaskerék szivattyúk)

Épített hidraulika szivattyú

Az összeépítés néhány napot vesz igénybe, de nagyon fontos a köbcenti, nyomás és egyéb paraméterek figyelembe vétele. Ezek az adatok megtalálhatók a szivattyú plakettjén/adattábláján, ha van rajta ilyen. Most nem volt ilyen szerencsénk, a traktor eredeti katalógusát kellet előkeressük (ügyfelünknek nem volt már meg a gépkönyv), ebben találtuk csak meg az adatokat. Ha nem találtunk volna eredeti katalógust, akkor maradt volna a térfogat lemérése, azaz köbölés és a méretadatok levétele a szivattyúról. Ha már itt tartunk, megemlítem, hogy hasonló szivattyúkkal szerelték az akkori Kramer traktorokat is.

Az ügy tanulságai

Ha a hidraulika szivattyúval van probléma, érdemes olyan céghez fordulnunk, aki mind a javítással, mind pedig az új forgalmazásával foglalkozik. Ebben az esetben a legésszerűbb megoldás a gyári értékekkel teljesen azonos teljesítményű, épített hidraulika szivattyú volt. (300 000 Ft alatt volt a bruttó ára.) Vannak viszont olyan esetek is, amikor új szivattyú az adott típusban nem elérhető, viszont a javítás szakmailag teljes értékű és kedvezőbb árú is egyben. Mind a javításainkra, mind pedig az új termékeinkre 1 év garanciát vállalunk. A garancia feltétele, hogy hidraulikus szakember építse be a szivattyút és megfelelő üzemi körülmények között (pl. olaj és szűrőcsere) működtessék.