Hidraulikus fődarabok típusai

Egyik fő szakterületünk a mobil hidraulikus gépek hidraulikus fődarabjainak (hidraulika szivattyú, hidromotor, vezérlőtömb, munkahenger) javítása. A cikk címe is hidraulika szivattyú felújítás, előtte viszont érdemes az egészet egy nagyobb képbe helyezni.

Az általunk javított hidraulikus gépek

Ezek a gépek vagy kerekeken vagy lánctalpakon járnak ezért nevezzük őket mobil hidraulikus gépeknek. Az ipar és a mezőgazdaság számos területén dolgozó gépeken végzünk javításokat. A mezőgazdasági területről traktorok, kombájnok jellemzőek az építőiparban pedig főleg a kotró- és, rakodógépek. Számos gépet javítunk a bányászat, a szállítmányozás vagy erdészet ágazatokban.

Hidraulika szivattyú felújítás vagy hidromotor csere?

Az évek során megismertük a leggyakrabban használt hidraulikus megoldásokat és a legtöbb hidraulika gyártó termékeit. Egyik fő erősségünk, hogy nagy tapasztalattal és sok beszerzési forrással rendelkezünk. Ezt azért hangsúlyozzuk, mert sokszor az eredeti alkatrész vagy nem beszerezhető vagy irreálisan drága/hosszú szállítási határidővel vásárolható csak meg. Jól tudjuk, hogy ügyfeleinknek leggyakrabban az az igénye, hogy 1. egy hidraulika szerviznek egyáltalán legyen megoldása a javításra vagy a meghibásodott hidraulikus egység cseréjére, kiváltására 2. elfogadható időn belül 3. és elfogadható áron.  Általában ezek a legfontosabb tényezők, a helyzettől függően persze változik a három dolog fontossága.

Gyakori hidraulikus hibajelenségek, okaik és javításuk

Hidraulikus funkciók szempontjából

Ha az egyik oldali menetelés nem működik gyanakodhatunk mind a hidromotorra, mind a szivattyúra. Nagyobb gépeken külön szivattyú (vagy egy ikerszivattyú egy tagja) termeli a nyomást mindkét oldal hidraulikus hajtómotorjához. Nem szoktuk vállalni csak az egyik oldal javítását a másik bevizsgálása nélkül, ugyanis ebben az esetben rögtön a másik oldal (valószínűsíthetően szintén kopott szivattyú-hidromotor párja) lép elő leggyengébb láncszemként.

Ha a gép elgyengül mikor bemelegszik, akkor a kopás lehet a kiváltó ok, mert a melegebb olaj vékonyabbá, hígabbá válik.

Ha valamelyik fődarab folyik, biztosat csak szétszerelés után tudunk mondani. Logikusnak tűnhet, hogy akkor tömítéscsere, de nem mindig ilyen egyszerű.

Ha zajt hallunk a hidraulika rendszer felől, azonnal álljunk meg, nehogy az estelegesen letört és a rendszerben keringő darabok, spén nagyobb károkat okozzon.

Hidraulika szivattyú felújítás – hibaokok

Ha a hidraulika szivattyú nem nyom eléggé, valószínűsíthető a kopás, ez fogaskerék szivattyúk esetében szakszerűen nem javítható, ilyenkor csereszivattyúval tudunk segíteni. Mivel a dugattyús szivattyúk általában drágábbak, itt sokszor gazdaságos a javítás. Ha folyik legtöbbször nem elég a tömítésgarnitúrát cserélni, mivel ennek oka a kopásból eredő nagy résolaj veszteség (a kopással arányosan egyre kevesebb olaj jut a nyomóágba).

Hidromotorok esetén

Szinte teljesen megegyeznek a szivattyúknál említettekkel.

Vezérlő tömbök, útváltók esetén

A javítás itt elég összetett lehet, főleg a nagy értékű ún.: monolit vezérlőtömbök esetén éri meg. Itt az illesztés tűréshatára elsődleges, ez precíz munkát igényel. Ezeknél a dugattyús elven működő tömböknél hónolnunk kell a furatot, sokszor új dugattyút gyártani, krómozni, stb.

Munkahengerek esetén

Legtöbbször folynak, ha a szár nem görbült, nincs rajta bemaródás, megúszhatjuk egyszerű tömítéscserével. Máskor szüksége lehet a szár cseréjére vagy akár az egész munkahenger újra gyártására is. A szükséges nyomáspróba természetesen egyik esetben sem maradhat el.

Hidraulika szivattyú felújítás menete

Helyszíni felmérés, hibamegállapítás. Hozzáállásunk a javításokhoz: mindig legyen egy tiszta képünk, hogy milyen hibával állunk szemben. Ha ismerjük a hidraulikus rendszer működését, logikáját sokszor következtethetünk is a hiba jellegére. Ebben szakértő kollégánk szívesen segít telefonon. Vannak azonban olyan hibák, amikhez érdemes helyszínre kiszálló hidraulikus szakember segítségét kérni. Tapasztalataink alapján ez a néhány tízezer forintos költség sokszor százezreket spórol, nem beszélve a sok bosszúságtól, amit sikerül ezáltal elkerülni és persze a megtakarított időről.

Mivel elsősorban a hidraulikus főegységek javításával foglalkozunk, ezért helyszíni munkánk csak a hibamegállapításra és a fődarab leszerelésére és elszállítására korlátozódik. Egy szivattyú vagy vezérlőtömb javítása hidraulika műhelyben történik, könnyen belátható, hogy a helyszínen ilyen precíz munkára nincs lehetőség.

Helyszínről elszállítást akkor is kérhet tőlünk, ha nem mi szereljük le pl. a szivattyút. Az alkatrész beazonosítása kulcsfontosságú.  A hidraulikus gépgyártók általában beszerzik a szivattyúkat, hidromotorokat és ellátják saját cikkszámukkal. Ez sokszor megnehezíti, hogy beazonosítsuk, mely cikkszámon rendelhető a szivattyúgyártótól a megfelelő technikai szivattyú. Ez történhet 3 féleképpen. Ha szerencsénk van pl. egy traktor esetében a John Deere cikkszámból megtudjuk, hogy mely Bosch-Rexroth cikkszámon kell hidraulika szivattyút rendelnünk. Vagy egy Caterpillar kotró esetében milyen cikkszámon rendeljük a Kawasaki szivattyút. Nehezebb a helyzet, ha a szivattyún cikkszám nem látható, ilyenkor segítségünkre lehet az a sok hidraulikus gépkatalógus, amiket az évek alatt gyűjtöttünk be. Fogaskerék szivattyúk esetén, ha a cikkszám nem látszik, beméretezzük a szivattyút. Kérje kollégánk segítségét!

Ha van esély a javításra, a műhelyben egy-két napon belül szétszereljük a szivattyút, vezérlőtömböt, stb és megállapítjuk a hibát, legtöbbször fotóval is dokumentáljuk az állapotfelvételt, hogy mely alkatrészek kopottak, bemaródottak, esetleg törtek el, vagyis ami miatt szükséges a hidraulika szivattyú felújítás.

Ha azt állapítjuk meg, hogy az alkatrész javítható, pl. egy nagy értékű axiál dugattyús szivattyú, katalógusból kiírjuk a szükséges alkatrészeket és ajánlatot kérünk több forrásból is a szállítási határidőre és az árra, ha nincsenek raktáron az alkatrészek. Ha az alkatrész nem javítható, akkor cseredarabot vagy kiváltó alkatrészt biztosítunk.

Elkészítjük az árajánlatot, amit emailben lehet megrendelni. A javítás elkészültével munkánkat ellenőrizzük: nyomáspróbázzuk majd pedig kiszállítjuk a javított vagy csere alkatrészt. Ha a hidraulika szivattyú felújításról vagy javításról szeretne bővebben tájékozódni, kérje kollégánk segítségét emailben vagy telefonon!

Árajánlat kérése hidraulika szivattyú felújításra IDE kattintva.