A traktor hidraulika rendszere érzékeny dolog. Az agráriparban a júniusi időszak számít talán az évben a legdolgosabbnak. A traktorok, kombájnok, rakodók és egyéb mezőgazdasági gépek a legnagyobb terhelést a nyári hónapokban kapják. Ehhez még hozzáadódik, az egyre növekvő hőmérséklet, mely így együt különösen megterheli a gépek hidraulikus rendszerét.

Traktorok

 

Új gép esetében a traktor hidraulika zökkenőmentes

A tavalyi évhez képest 2020 májusában a magyar gazdák 10%-kal kevesebb új traktort vettek, azonban a 2018-as évhez képest majd ugyan ilyen aránnyal többet vásároltak. A legnépszerűbb márkák a John Deere , Claas, Tgb, New Holland és a Case. Ebből arra lehet következtetni, hogy a forgalomban kerülő új traktorok aránya alapvetően nő, melyet a vírushelyzet okozta bizonytalan gazdasági hatások azonban hátrányosan befojásoltak.

A terv szerinti csere sok esetben meghiúsult

Több gazdával beszéltük az elmúlt időszakban, aki szeretett volna beruházni új munkagépre, de a kialakult helyzet, és az azzal járó bizonytalanság áthúzta törekvéseiket. Képtelenek voltak a meglévő, leharcolt gépeket hadra fogni, melyeknek szervízelése is igen csak felületessé vált a nyugdíjazáss előtt. Ez a hidraulikus rendszereket érintette a legrosszabbul.

A traktor hidraulika javítások száma megnőtt

Az előző évekhez képest idén erős növekedés jellemezte a tavaszt mezőgazdasági gépek hidraulikájának javítása tekintetében. A tavaszi hónapokban évről évre lassú, de stabil növekedést mutatott a piac a javítandó hidraulikus alkatrészek mennyisége. Idén azonban a szokásosnál jóval több gép hidraulikája hibásodott meg. Nem lehet azt mondani, hogy erre az időjárás, vagy állami intézkedések hatottak. Személyes tapasztalatunk a gazdák elmondása alapján az, hogy fontos számukra, hogy bizonytalan gazdasági helyzetben a közvetlen környezetüket stabilizálni tudják.

Véleményünk a témában

Örömmel tölt el minket, ha a piac a javítást preferálja mind munkagépek, mind alkatrészek kapcsán. Nyilván eljön az a pont, amikor már nem érdemes a javításelvégezni, a károsodás olyan mértékű, hogy javítással próbálkozni szélmalomharc. Azonban ameddíg a javítás effektív, az több szempontból is előnyös. Környezetkímélő, hiszen kevesebb ipari hulladék keletkezik. Gyarapító hatással van a hazai gazdaságra, mivel a tőke határon belül marad. A hazai munkaerőpiacon teremt helyet, és nem utolsó sorban elismeri a manapság már kissé háttérbe szoruló szakmunkát.